Temmuz 28, 2024

E-ticaret Gümrük Nedir ?

ile admin

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), eşyanın gümrük beyanıyla ilgili tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiği bir uygulamadır. E-ticaret sektörü tarafından sıklıkla kullanılan bir sistemdir. ETGB genellikle posta ve hızlı kargo taşımacılığı gibi durumlarda kullanılır.

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) nedir?

ETGB, havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aranmayan bir uygulamadır.
ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri yapmaktadır.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Uygulaması kapsamında;
– Bireysel kullanım için satın aldığınız eşyanızın gümrük işlemlerinin, yetki verilen kişilerce (hızlı kargo operatörleri) yapılması mümkündür. Böylece yurtdışından satın aldığınız ürüne herhangi bir prosedürle uğraşmaksızın yurtiçinden satın almış gibi kolayca ulaşabilirsiniz.
– Mikro ölçekte ihracat yapan ihracatçılarımızın gümrük beyanı maliyetleri azaltılarak ihracat yapmaları ve vergi iadesi almaları sağlanır.

Gümrük beyannamesi nedir?

Yazılı gümrük beyanı, “gümrük beyannamesi” düzenlenerek yapılır. Gümrük beyannamesinin şekli, hangi bilgileri içereceği ve nasıl doldurulacağı gümrük mevzuatı ile belirlenir. Gümrük beyannamesi özet olarak, gönderici-alıcı firma bilgileri, kıymet, tarife, menşe, taşıma bilgileri, varsa ödenecek vergiler, eşyaya eşlik etmesi gereken belgeler gibi bilgileri içerecektir. Ülkemizde, 1 Ocak 1996 tarihinden beri Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanılmakta olan gümrük beyannamesi formu kullanılmaktadır.

Yazılı gümrük beyanınızı gümrük idarelerinde kullanılan BİLGE sistemini kullanarak elektronik olarak yapabilirsiniz. BİLGE sistemi, eşyanın gümrük sahasına girişinden çıkışına kadar tüm gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlar. Sisteme giriş yapabilmek için bir kullanıcı koduna, şifreye ve bir elektronik imzaya ihtiyacınız olacaktır. Kişiye özel olarak üretilen ve gizli tutulması gereken bir kod olan BİLGE Kullanıcı Kodu’nu en yakın gümrük idaresinden temin etmeniz mümkündür. BİLGE Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.
BİLGE sistemini kullanarak gümrük beyannamesi vermek için sisteme erişim sağlayan paket yazılımları veya gümrük müdürlüklerinde bulunan veri giriş salonlarındaki bilgisayarları kullanabileceğiniz gibi, internet üzerinden gümrük bilgisayar sistemine bağlanarak da gümrük beyannamenizi doldurabilirsiniz.
Bilgisayar sistemi üzerindeki gümrük beyannamesi birden fazla ekrandan oluşur. Ekranlarda yer alan ve doldurulması zorunlu olan tüm alanlara istenilen bilgiler girildikten sonra beyanname gümrük bilgisayar sistemine kaydedilir.
BİLGE sistemine kaydedilen gümrük beyannamesine sistem tarafından değişmez bir tescil numarası verilir. Bu numara, içinde bulunulan yılın son iki hanesini, gümrük idaresinin kodunu, yapılan işlemin ithalat (IM) veya ihracat (EX) olarak türünü ve tescil sıra numarasını içerir.

Gümrük beyanınızın bu şekilde gümrük idaresi kayıtlarına aktarılmasına “beyanname tescili” denir. Gümrük beyannamesinin tescil edilmesinin sizin açınızdan üç nedenle önemli olduğunu hatırlatmak isteriz:
1. Gümrük mevzuatı hükümlerinin uygulanmasında gümrük beyannamesinin tescil tarihi esas alınır.
2. Gümrük Kanununa göre, gümrük beyannamesi, ait olduğu eşyanın vergileri ve olası cezalarından dolayı bir taahhüt ve beyan sahibi açısından bağlayıcı niteliktedir.
3. Beyannamenin tescilinin bir gümrük yükümlülüğü doğurması halinde, gümrük vergileri ödenmeden veya teminata bağlanmadan beyanname kapsamı eşya size teslim edilemez.

Gümrük beyannamesi yerine kullanılan belgeler nelerdir?

Gümrük mevzuatına göre, yazılı gümrük beyanının gümrük beyannamesi ile yapılması esastır. Ancak, belirli ve istisnai durumlarda düzenlenen ve şekil olarak gümrük beyannamesi formunda olmayan bazı belgeler de gümrük beyannamesi yerine kullanılır.
Gümrük beyannamesi yerine kullanılan belgeler şunlardır:
– Elçilik Mektubu
– Kurye Mektubu
– TIR Karnesi
– ATA Karnesi
– Kumanya Listesi
– Declaration En Douane
– CPD Karnesi
– Sözlü Beyan Formu

Gümrük beyannamesine kayıtlı olan bilgilerde değişiklik yapılabilir mi?

Gümrük beyannamenizi doldurup gümrük idaresine verdikten sonra beyannameye kaydettiğiniz bilgilerde düzeltme yapmak isteyebilirsiniz. Beyannamede kayıtlı bilgilerde düzeltme yapılması mümkün olmakla birlikte,
1. Beyan sahibine eşyanın muayene edileceğinin bildirilmesinden sonra,
2. Beyannamede kayıtlı bilgilerin yanlış olduğunun tespit edilmesinden sonra,
3. Eşyanın teslim edilmesinden sonra,
beyannamede yer alan bilgilerde düzeltme yapılmasına izin verilmez:

Gümrük beyannamenizi iptal edebilir misiniz?

Belirli koşulların sağlanması halinde gümrük beyannamesinin iptal edilmesi mümkündür.
Gümrük beyannamesini iptal etmek istediğinizi gümrük idaresine bildirmenizden sonra, gümrük idaresi bu talebinizin nedenini araştıracak ve aşağıdaki iki durumdan birisinin gerçekleştiğini görmek isteyecektir:
1. Eşyanızın yanlışlıkla beyanname konusu gümrük rejimine tabi tutulmuş olması.
2. Eşyanızın beyan ettiğiniz gümrük rejimine tabi tutulmasının özel nedenlerle artık mümkün olmaması.
Bu iki durumdan birisi söz konusuysa, gümrük idaresi sizden durumu belgelemenizi isteyecektir. Kanıtlayıcı belgeleri gümrük idaresine verdiğinizce, tescil edilmiş beyannamenizin iptal edilmesi ve yeni bir gümrük beyanında bulunmanız mümkündür.
Eğer gümrük idaresi size eşyanızın muayene edileceğini bildirmiş ise, beyananmenin iptaline ilişkin talebiniz, yapılacak muayenenin sonucu alınıncaya kadar kabul edilmeyecektir.
Beyannamenin iptal edilmesinin, yürürlükteki ceza hükümlerinin uygulanmasına engel oluşturmadığını hatırlatmak isteriz. İptal edilmesini talep ettiğiniz gümrük beyannamesi konusu işleme herhangi bir ceza yaptırımı uygulanması gerekiyorsa, gümrük beyannamesi bu ceza uygulanarak iptal edilir.
Bakanlık tarafından gümrük mevzuatında belirlenen istisnai haller dışında, eşyanın tesliminden sonra beyannamelerin iptal edilmesi mümkün değildir.

Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez. Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bu Kanuna bağlı ikincil mevzuat’ta yer almaktadır.